5/17/2013

Namaz kılıyorum da...

Selamun Aleyküm  :)

Ne zamandır bu konu aklımda aslında  her namaza durduğumda duracağım da aklıma gelir başlıkta olduğu gibi NAMAZ KILIYORUM DA anlamını biliyor muyum? yaşayarak mı kılıyorum? şuan ne yapıyorum? bu yaptığımın anlamı ne acaba? diye sorular içinde boğuşuyorum. Tabii gittiğim sohbetten aldığım ilimden aklımda kalanlar bu sorulara sormama yol açıyor yoksa namazın her hareketinde ne anlam taşıdığını kendime sormazdım sanırım yani aklıma gelmezdi :)

Benim gibi merak edenlere hazırladım aslında bu postu :) Ve inanıyorum ki bunları bildikten sonra daha anlamlı kılınıyor namaz..


Başlangıç tekbiri : İnsan tekbir getirirken dünyasını ellerinin üzerine koyup ardına atar. Önünde sadece Rabb'ine uzanan yol kalır. O yol sırat-ı müstakim'dir.



Kıyam : Mümin kıyamda dağları temsil eder. Dağlar tepelerinden beslenir. Onları besleyen rahmet bulutları iner. 

Kıraat : Kıraatin kalbi Fatiha'dır. Fatiha Rasulullah' ın hadisinde de geçtiği gibi "Allah ile kulun diyaloğunu temsil eder" Yani Fatiha , namazı Allah'la kul arasındaki sohbete dönüştürür. Bunun için "Fatihasız namaz , namaz olmaz" Kıyam nasıl dağları temsil ederse , kıraat de müminin yüreğini besleyen rahmet bulutunu temsil eder. ( Burda içime dokunan Fatiha okurken Allah ile sohbet etmek çok güzel değil mi bu :) )


Rüku : Saygıdan dolayı boyun eğmeyi temsil eder. Rükuda kul tüm dört ayak üzerinde yürüyen canlıyı temsil eder.Rüku hamd' ın beden diline yansımasıdır.

Secde : Saygının nihai noktasını ve zirvesini temsil eder. Hüşu duyan kalp önce sahibini ayağa kaldırır sonra boyun eğdirir en sonunda secdeye vardırır. Secde insanın Allah karşısında mahviyet ve kulluğunu temsil eder. Secde Allah'a kurban olmaktır. Secde anne halindeki saf hale dönüştür. O nedenle secdede ki duruş ceninin anne karnında ki duruşuna benzer.
( tam olarak bu bilgiyi bilmeden öncede secdeye karşı bir zaafım  vardı aslında , secde yapmak çok hoşuma giden bir harekettir :) )


Ka'de : Oturuş yolculuğun sonunun temsil eder. Salât içinde duanın en  yoğun olduğu bölümdür. Selam miraç yolculuğunun sonunu temsil eder. Sağınız ve solunuzda ki tüm varlığı selamlayarak varlığı temsilen bu miracı yaptığınızı söylemiş olursunuz.



Şimdi namazlarımızı inşallah daha anlayarak kılarız.

Allah'a emanet olun duanız da eksik etmeyin :)


12 yorum:

  1. ne güzel bir konuya değinmişsin, Allah razı olsun :) namazı anlayabilirsek o kadar keyifli bir ibadet ki.. Rabb'im bizleri hakkını verenlerden eylesin..
    namazla ilgili Abdullah Yıldız'ın Haydi Namaza diye bir kitabı var, okumadıysan tavsiye ederim, şimdiye kadar okuduğum namazı en iyi ele alan kitaptı..
    yazdıklarında o kitabı hatırlatıyor :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet namazın anlayınca keyifli bir ibadet olduğuna katılıyorumm :) Amiiinn inşallah en önemlisi o değil mi zaten :) Kitap konusunda şu sıralar kendime kitap arıyordum tam üzerine geldi iyi oldu :) hikayelerle din üzerine gibi düşünüyordum aslına olabilir bakacağım. Allah senden de razı olsun :)

      Sil
  2. Bu postu paylaşsam Facebookta sıkıntı olmaz sizin için dimi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. olmaz paylaşabilirsiniz. Ayrıca teşekkür ederim sorduğunuz için :)

      Sil
  3. ''Secde anne halindeki saf hale dönüştür.''
    Boll müjde var bu güzel yazı da..
    Allah razı olsun Büşra Canım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bende öyle düşünüyorum günahlarımızın af olması ümidiyle inşallah anne halindeki saf hale dönüş olur :) Allah senden de razı olsun yaseminim :)

      Sil
  4. ne güzel bir post hazırlamışsın öyle çok iyi oldu bu post sayesinde bizde öğrenmiş olduk. Bu arad secdeye gitmek benimde çok hoşuma giderdi demkki cen haline benzediği içinmiş.
    sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Allah razı olsun inşallah yararı olur. Evet secdeye gitmeyi ayrı bir hoşnutluk içinde yapıyorum ben. biz bilmesek de vücut, duygular aynı durumu yaşadığı için tadını bildiği için biz fark etmeden sevdirmiştir belki de bize :)
      benden de sevgiler :)

      Sil
  5. çok müthiş bir paylaşım olmuş canım Allah razı olsun
    sevgilerimle...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çok teşekkür ederim yararlı olduysa ne ala :)
      sevgiler..

      Sil
  6. Çok güzel anlatmışsın canım Allah razı olsun. İnsanın namaz anında hissedip çözemediklerine yardımcı olmuşsun adeta..
    Sevgiler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Böyle düşünmene memnun oldum teşekkür ederim :)

      Sil